Nu kan du spare beton i terrændæk helt automatisk med opgraderet software
Populært software og bedre isolering skaber en kædereaktion af fordele
“Det er som en stor budding,” siger Nicklas Rask.
Han leder byggeriet af en 260 m2 stor villa på Rungsted Kyst. Og det føles ganske rigtigt som om, man kan blive sendt i vejret, når han hopper på byggegrunden.
Der ligger tre meter gammelt moselag mellem byggeriets sandpude og overside bæredygtigt lag. I begyndelsen af 2024 blev den gamle villa på grunden revet ned. Den stod på egetræspæle ligesom mange andre huse i området. Nye pæle ville kræve, at man sænkede grundvandet i den periode, hvor piloteringen stod på. Men Nicklas Rask ønskede en anden tilgang og stødte hurtigt på det nye byggekoncept Byg Med Os.
“Jeg har selv brugt F-elementet i mit eget hus og kan godt lide processen med at støbe det hele på én gang. Det passer godt til det lette træhus at vælge en løsning, hvor vi ikke risikerer sætningsskader for naboerne,” siger han.
Nu er løsningen kommet helt på plads med hvad Nicklas Rask selv kalder en sjov og lærerig omgang hjernegymnastik. Der er nedsat 73 skruer fra BAYO.S Skruefundamenter til huset, som går gennem L-elementer fra Sundolitt, der både er støbeform og blivende isolering i ét.
Boardwalk blev støbt først
Det er ikke kun fundamentet, der gør den nye villa på Rungsted Kyst interessant. De 260 m2 er indrettet med lange kig og fleksible rum. Før fundamentet kom på plads, blev der opført en bred boardwalk rundt om hele villaens fundament.
Den lyse boardwalk er støbt i kostet beton på 50 skruer og forsynet med diskrete udskæringer, hvor døre og vinduer sættes i huset.
På den måde er der både sikret mod revner i betonoverfladen og skabt en tydelig sammenhæng mellem ude og inde, hvor gulvet skifter til poleret beton. Resten af huset bliver i lette og åndbare materialer – herunder brændt cedertræ og lerpuds.
Beboerne vil kunne gå tørskoede rundt om villaen på boardwalken under et én meter langt udhæng med indbygget LED-lys. Regnvandet vil fosse direkte ned i et linjedræn og sikre en markant oplevelse af sammenhængen mellem arkitektur og natur. Det endelige terræn vil slutte 15 cm under boardwalken, så huset får et svævende udtryk.
Branchefællesskab for bæredygtig budding
Fundamentet på den gamle mosegrund er en fortsættelse af branchefællesskabet Byg Med Os. Her er Sundolitt gået sammen med BAYO.S Skruefundamenter, PPCD, PP Nordica og Andreasen & Hvidberg om at projektere og optimere fundamenter på blød byggegrund.
Skruerne går op gennem Sundolitts L-elementer, hvor de støbes sammen med terrændækket. Der er plastfibre fra PP Nordica blandet i betonen, så der spares store mængder armeringsstål. Den helhedsorienterede løsning er både med til at spare på ressourcerne, begrænse CO2-udledningen og effektivisere byggeriet af huse i op til 2 plan på bløde byggegrunde.
Konceptet fik debut i byggeriet af et tungt sommerhus på en byggegrund blødgjort af tørvelag. Siden har parterne arbejdet tæt sammen med entreprenører, der vil spare på ressourcerne og bygge holdbart på selv de mest udfordrede byggegrunde.
“Samarbejdet gør en stor forskel, for byggerier som dette er vanskeligere at realisere uden. Det er en styrket udgave af den effekt, vi også ser i Sundolitt Partner. Det bliver mere populært at tage os med på råd fra planlægningen af byggeriet, så vi kan skabe mere værdi, end vores produkter kan alene,” siger Henrik Vasylyeva, administrerende direktør i Sundolitt.
Få mere at vide om beregning og projektering af terrændæk.